GRAĐEVINSKI FAKULTET, SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
UNIVERSITY OF ZAGREB, Civil Engineering

Pročelnica Katedre za istraživanje materijala i predstojnica Zavoda za materijale.
Head of Materials Research department

Od 2000. godine izabrana je za voditelja laboratorija
Head of laboratory

Prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur bila je mentor više od 40 diplomskih i magistarskih radova. Uža specijalnost profesorice Banjad Pečur je ispitivanje fizikalno-mehaničkih i trajnosnih svojstava građevinskih materijala, s posebnim naglaskom na beton, teprocjena stanja armiranobetonskih konstrukcija, trajnost betonskih konstrukcija, tehnologija proizvodnje betona i specijalni betoni.

Prof. dr. sc. Ivana Banjad Pečur objavila je više od 60 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u časopisima i na konferencijama održanim u inozemstvu i u Hrvatskoj,od čega su 3 prezentirana kao pozvana predavanja na međunarodnim skupovima. Član je međunarodnog udruženja ACI (American Concrete Institute) i Hrvatske komore inženjera građevinarstva. U Upisniku znanstvenika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa- matični broj 239700.

NOVOSTI

 • NOVI TERMIN ZA SEMINAR "VIZUALNA KONTROLU 1+2"

  Zbog iznimno velikog interesa za seminar "Vizualna kontrola 1+2" otvorili smo novi termin: 5.10. - 9.10.2020.

  Mi smo tu zbog vas.

  Vaš HDKBR

 • VAŽNA OBAVIJEST - PROMJENA ADRESE

  Dragi prijatelji, kolege i partneri!

  Ovim putem vas obavještavamo da će se  predavanja i kvalifikacijski ispiti iz nadolazećih seminara prema terminskom rasporedu održavati na novoj adresi: 

  Fallerovo šetalište 22, Zagreb (žuta zgrada iza Končar - nebodera) - predavaona br. 120-A, 1. kat.

  Veselimo se vašem dolasku!

 • ZAVRŠIO JE PRVI TEČAJ "PAUT 1+2"

  Iznimno smo zadovoljni, ali i ponosni što smo uspješno odradili prvi tečaj PAUT 1+2. Radilo se maksimalno ozbiljno puna dva tjedna. Zahvaljujemo se našim kandidatima na iznimno ozbiljnom i profesionalnom pristupu.

  Tečaj je završen pristupanjem kandidata iznimno zahtjevnom kvalifikacijskom ispitu. Rezultati ispita, ali i cjelokupnog dojma su na izrazito visokoj razini, ali to smo i očekivali od ovako odlične i kvalitetne skupine ultrazvukaša. Hrvatska je pokazala da ima veliki kapacitet znanja u području NDT-a.

  Hvala još jednom svima. Vidimo se na sljedećem izazovu, a to je UT -TOFD 1+2.

  Vaš HDKBR!

 • ZAPOČEO JE SEMINAR PAUT 1+2 PREMA EN ISO 9712

  Čast nam je i zadovoljstvo obavijestiti sve ljubitelje NDT-a, a posebno one kojima ultrazvučno ispitivanje predstavlja veliki izazov, strast i ljubav, da je u tijeku seminar PAUT 1+2 u organizaciji HDKBR-a. Važno je napomenuti da je to prvi ovakav seminar koji se održava u ovom dijelu Europe, a sve prema zahtjevima EN ISO 9712.

  U ovom trenutku u prostorima HDKBR-a okupljeno je 10 iskusnih ultrazvukaša iz cijele Hrvatske koji pohađaju ovaj seminar.

  Ako tome dodamo predavača, voditelja Centra za obrazovanje i voditelja Centra za certifikaciju HDKBR-a, dolazimo do brojke 13, što je uistinu velika stvar, na koju smo izrazito ponosni.

  U uvodnom govoru, prilikom otvaranja seminara, direktor HDKBR-a, g. Zoran Markešić kroz šalu je naglasio da u su u sljedeće dva tjedna sva ultrazvučna ispitivanja u Hrvatskoj trenutno zaustavljena jer su svi ultrazvukaši u Berislavićevoj 6. Moramo se malo našaliti, ali u ovoj šali ima i velike isitine. 

  Kao što smo u početku i najavili, tijekom 10 dana seminara ultrazvučni uređaji su konstantno upaljeni i radi se maksimalno ozbiljno.

  Prvi tjedan je je rezerviran za žestoko i snažno zagrijavanje, a drugi tjedan za rad, rad i rad. 

  Pratite nas na našoj

  ...
 • NOVO: TEČAJ PAUT 1+2 (PHASED ARRAY) PREMA EN ISO 9712

  Obavještavamo sve zainteresirane da će HDKBR po prvi puta organizirati tečaj za Ultrazvučno ispitivanje tehnikom Phased Array (PA) po sistemu 1+2 (PAUT 1+2) sukladno zahtjevima norme EN ISO 9712 u trajanju od 80 nastavnih sati.

  Termin održavanja tečaja: 17.2. - 27.2.2019.

  Kvalifikacijski ispit: 28.2.2019.

  Budući da zahtjevi tržišta postaju sve zahtjevniji, a među njima je i zahtjev za obukom i certifikacijom osoblja za PAUT prema normi EN ISO 9712, odlučili smo organizirati ovaj tečaj s ciljem da svi kandidati, koji će sudjelovati na ovom tečaju, dobiju kvalitetno znanje s posebnim naglaskom na puno praktičng rada. Seminar će voditi renomirani stručnjaci i eksperti iz područja naprednih tehnika ultrazvučnog ispitivanja.

  Osim standardnih preduvjeta za certifikaciju prema normi EN ISO 9712, kandidati moraju dodatno:

  - posjedovati važeći certifikat za ultrazvučno ispitivanje prema normi EN ISO 9712 (minimalno stupanj 2),

  - imati minimalno 4 mjeseca iskustva (poznavanje PAUT uređaja i njegovih funkcija i osnova ispitivanja tehnikom PA),

  - odslušati 80 nastavnih sati PAUT (teorija +vježbe),

  - položiti kvalifikacijski ispit*.

  *Kvalifikacijski ispit sastoji se od dva dijela: specifični i

  ...
 • Specijalna obuka za elektromagnetsku kontrolu

  U suradnji s tvrtkom Maxuette Rohrwerk d.o.o. Sisak uspješno smo izvršili specijalnu obuku operatera za ispitivanje cijevi elektromagnetskom metodom na linijskom defektomatu. Osim teorijskog znanja, koje je neophodno za razumijevanje same metode ispitivanja, veliki naglasak u sklopu ove obuke je bio  na praktičnom radu i tumačenju međunarodnih standarda koji se odnose na ovu metodu ispitivanja. Zahvaljujemo se svim kandidatima na marljivom trudu, radu i zalaganju koje su iskazali tijekom predavanja i praktičnih vježbi, ali i našim predavačima koji su pokazali veliku razinu stručnosti i profesionalnosti u prenošenju znanja.  

   

TEHNIČKA SURADNJA


   efndt  icndtTOP asntlogo  gfZITT   Logo    DEF      trokuttest     tractor      pondt    bajkmont  apavelogo      tekum